Президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето над мораториума за новите лекарства

Президентът  Румен Радев наложи вето  върху частта от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, която не разрешава изплащането на нови медикаменти през годината.

" Държавният глава смята, че се основава друго отнасяне на здравноосигурените лица през 2018 година и се визира главно конституционно право, гарантиращо на жителите налична здравна помощ ", се показва в претекстовете на Румен Радев за наложеното несъгласие, оповестява Нова тв.

Лимитираният финансов запас за здраве постанова усъвършенстване на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това обаче не може да е за сметка на конституционните права на жителите и обществената правдивост.

Припомяме, че пациенти се оповестиха против проектобюджета на Здравната каса, където е записано, че няма да се заплаща за нови лекарствени лечения през идната година. Според една от пациентските организации този мораториум обрича хората на гибел.

И омбудсманът Мая Манолова се намеси. Тя разгласи, че ще изготви конституционна жалба срещу мораториума за новите медикаменти. По силата му онкоболни пациенти няма да могат да опитат различно лекуване, когато определеното от страната не дава резултат. Манолова посочи, че колкото и скъпа да е алтернативата, тя е избавителна в стеснен брой случаи. Конституцията не разрешава ограничението на човешкото право на живот.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР